Moj Trend
Swiss Halley agencija

8.11.10.

TOP 5: AHIPELAG PO MOJOJ MERI

Mnogi od nas vole da putuju i istražuju nova mesta, još ako je u pitanju letovanje, mogućnosti za zabavu i odmor su bezbrojne. Kao biser svakog letovanja ističu se ostrva. Međutim, na ovoj planeti postoje mnogi arhipelazi ne tako dostupni prosečnom čoveku, kako zbog novčanika, komplikovanog putovanja, tako i zbog neinformisanosti o njima. Iako balkanski trend nije napuštanje utvrđenog načina života radi trajne selidbe na neko daleko ostrvo, mnogi Evropljani, naročito Italijani koji prednjače, zatim Nemci, Englezi i Skandinavci, odlučuju se napustiti sve kako bi počeli život iznova u nekom mirnom ostrvskom raju.  Moja malenkost takođe ima taj san, pa sam se usudila da uredim za vas jednu zanimljivu listu top 5 arhipelaga i grupe ostrva koji su vredni pažnje ,ali i da otkrijem naličje svakog od njih.
Želim ovako da živim

5. POLINEZIJA
Arhipelag sa najviše ostrva na svetu, nalazi se u sred Tihog okeana, oko južnog tropskog pojasa zvanog "obratnica jarca" (Tropic of Capricorn). Arhipelag broji vrtoglavi broj ostrva i ostrvlja, a najpopularnija su ostrva Havaji i Francuska Polinezija.
ZA: Ako ste proamerički orijentisani i avanturističkog duha, Havaji su pravi izbor: od uzavrelog grada Honolulu sa poznatim kvartom Vaikiki, pa sve do šumske divljine,aktivnih vulkana i ogromnih talasa za surf. Ovo rodno mesto Baraka Obame i Nikol Kidman, može se pohvaliti izuzetno blagom klimom, doduše sa vidnim oscilacijama od ostrva do ostrva.
Ali ako ste evropskih shvatanja, ipak birajte Francusku polineziju, koja politički pripada Francuskoj. Važno je istaknuti da ovaj arhipelag ima najmanju stopu mikrokriminala u Francuskoj. Vulkanskog i koralnog porekla, broji 118 ostrva, od kojih jedino Tahiti predstavlja civilizacijsko dete. Atoli su jedinstveni na svetu, poput čuvenog atola Bora Bora, okružen ostrvcima "motu", koji jedva da izbijaju iz vode i prava su senzacija i prilika da se na njima izgradi hotel u obliku koliba.
PROTIV: Treba li dva puta reći da je Polinezija pod izuzetno velikim rizikom od zemljotresa?
Havaji su najizolovanije ostrvlje na svetu, 4 hiljade km udaljeni od američke obale i hiljadu km do najbližih ostrva Kiribati. Havaji se nalaze na vrućoj tački raseda tektonskih ploča, tako da pet glavnih aktivnih vulkana predstavljaju ozbiljnu pretnju stanovnicima arhipelaga.
Francuska polinezija je ekonomski zahtevna i cene nisu nimalo pristupačne kako bi neko možda pomislio. Iako u zadnjih 100 godina nije došlo do ozbiljne štete od cunamija, oblast je ipak pod blagim rizikom od cunamija.
Bora Bora (Francuska polinezija)

4.ANTILI
Veoma razudjena grupa arhipelaga, koje zapljuskuje Karipsko more. Antili pripadaju Karibima i njihov su ostrvski deo (često se pogrešno Antili nazivaju Karibima, jer su Karibi širi pojam koji ubraja i neke od obala kontinentalnih zemalja poput istočne obale Meksika, severne obale Venecuele itd.). Podela je veoma komplikovana, pa je ostavljam za neki drugi članak. Dovoljno je spomenuti Kuba, Barbados, Aruba, Devičanska ostrva, Jamajka, Trinidad, pa da nam se zavrti u glavi od maštanja! Antili su razvrstani oko severnog tropskog pojasa pod imenom "obratnica raka" (Tropic of Cancer).
ZA: Predivno tirkizno more sa temperaturom vode od 20 do čak 30 stepeni! Na nekim ostrvima poput Barbadosa, Bermuda i Bahama, postojanje mikrokriminala je minimalno. Mnoga ostrva politički pripadaju Evropskoj Uniji, pa samim tim kvalitet života je viši. Za nostalgičare preporučujem Kubu. Komunizam na kubanski način je veoma vidljiv, iako se vodi računa da se turisti što manje sreću sa Kubancima, kako bi stanovnici ostali imuni na luksuz kapitalizma. Ipak ako odlučite da se tamo preselite, narod je susretljiv, naročito ako kažete da ste iz Jugoslavije (bledo će vas gledati ako spomenete Srbiju ili Hrvatsku). Studiranje i zdravstveno osiguranje je potpuno besplatno kako za državljane tako i za strance. 
Hispanska kultura antila je veoma vatrena. Veliki broj karnevala tokom godine, a naročito u februaru, govori u prilog toj činjenici. Popularni muzički stil kalipso ne prestaje da se čuje po ostrvima, a svaki izgovor je dobar za pesmu i konzumiranje ruma.
PROTIV: U periodu od maja do decembra, klima je sparna i nepodnošljiva sa čestim padavinama, pa je zato to period van sezone, naročito period uragana od avgusta do oktobra. Antili su veoma podložni zemljotresima, poput ovogodišnjeg razornog zemljotresa na Haitiju koji je usmrtio 250 hiljada osoba. Iako među Antilima postoje mnoga ostrva Evropske Unije, većina ipak predstavlja zemlje trećeg sveta, što se ogleda u visokoj stopi mikrokriminala, lošim bolničkim uslovima i u niskom stepenu higijene. Velika prisutnost insekata, osim bezazlenog dosađivanja, mogu da prenesu i ozbiljne bolesti, poput malarije i leišmanioze.Na velikim Antilima postoji niz infektivnih bolesti i nepotrebno je nabrajati ih.
Atlantis hotel na Bahamima


3. SEJŠELI, MAURICIJUS I REUNION
Ostrva zapadnog  Indijskog okeana, okružuju veliko ostrvo Madagaskar, te kao i Polinezija, pripadaju južnom tropskom pojasu. Klima je tropska, ali veoma vlažna, naročito u periodu od novembra do aprila. Ostrva su frankofona, a Reunion pripada i politički Francuskoj teritoriji.
ZA: Temperatura je fantastična cele godine, jer ne silazi ispod 22 stepena, niti prelazi 32.  Temperatura okeana pri obali iznosi neverovatnih 26 do 30 stepeni što bez sumnje predstavlja mamac za turiste. Na ostrvima nema posebnog rizika od bolesti izazvanim ubodom insekta ili lošom higijenom. Bolnice su solidno opremljene, a mikrokriminal minimalan.
PROTIV:  Važan razlog "protiv" jeste opasnost od cunamija. Podsetiću, 2004. godine u Indijskom okeanu odnelo preko 250 hiljada života, pogodivši i obale Sejšelskih ostrva. Osim toga, ostrva zapadnog Indijskog okeana nalaze se na meti tropskih razornih ciklona.
Ostrvo La Dig, Sejšeli

2.OSTRVA MEDITERANA 
Da, dragi moji, meni su nama bliska ostrva Mediterana veoma draga, draža od bilo kojih prethodno imenovanih. Prelepi Baleari (Majorka, Minorka, Ibica i Formentera), italijanska ostrva Sicilija, Sardinija i mala Lampeduza, zatim mnogobrojna grčka ostrva, a meni omiljeni Krit, Rodos i Zakintos, i hrvatsko primorje od kojih izdvajam Kornate.
ZA: Ova ostrva su nam toliko bliska, ali ne samo geografski, već i kulturno i empirijski. To je i razlog zašto ih manje cenimo. Tuđe-slađe, kaže se, a ne vidimo ono što nam je pred nosom. Amerikanci Mediteran nazivaju "swimming pool" (bazen za kupanje), a pogodite i zašto. Mediteran nema velike talase kao okean, on vas neće "usisati" kao što to radi okean, a morska fauna je mnogo manje opasna.
Podsećam da se ne nalazimo u zemljama trećeg sveta, ali mikrokriminal je periodično prisutan, mada ne u velikoj meri kao što je to slučaj na Antilima. Bolničke strukture su uglavnom optimalne, a gde to nije slučaj, prevoz nije problem.
PROTIV: Klima! Svega 3-4 meseca u godini su povoljna za uživanje. Opasnost od zemljotresa itekako postoji.
Ostrvo Galešnjak na Kornatima (Hrvatska)

1.KANARSKA OSTRVA
Autonomna oblast Španskog kraljevstva, nalazi se na Atlanskom okeanu, 100 km od obale severozapadne Afrike. Osim malih ostrvaca, Kanarska ostrva broje pre svega 7 velikih ostrva: Tenerife, Gran Kanarija, Fuerteventura, La Palma, Gomera, El Jero i Lanzarote. Moja malenkost je imala sreće da boravi skoro 4 meseca na Gran Kanariji, a kako sam se godinu dana pripremala za odlazak, to ostrvo je bio moj izbor, jer je kompletno i sadrži sve ono što ostala ostrva imaju (o Gran Kanariji ću pisati detaljnije nekom drugom prilikom, samo pratite blog). Arhipelag se nalazi na istom tropskom pojasu raka kao i  Havaji, Florida i Antili.
ZA: Nalazimo se u Evropskoj Uniji, što znači kvalitet života. Arhipelag ima nisku stopu mikrokriminala. Temperatura je tropska i blaga, jednaka tokom cele godine sa minimalnim osciliranjem. Noćne temperature ne silaze ispod 17 stepeni, a dnevna ne prelazi 24, a tome pogoduju jelisejski vetrovi, osim u periodu takozvane "kalime", tj. stanju bez jelisejskih vetrova, kada temperatura prelazi 30 stepeni, a vazduh postaje sparan. Temperatura vode je blaga, oko 19 stepeni, ali je veoma pogodna za surfere. Doduše, osećaj je subjektivan, jer sam se ja lično kupala u vodi od 17 stepeni, i nisam osetila hladnoću. Kilometarske peščane dine uz obalu su jedinstvene na svetu.
Ne postoji nikakva opasnost od zemljotresa, cunamija niti od uragana! Takođe ne postoji opasnost od bolesti i insekata. Udaljenost od Evrope je relativno mala, a dostupna su na svega 4 sata leta. Osustvo PDVa čini kupovinu pristupačnijom.
PROTIV: Ove sad tražimo iglu u plastu sena!
Iako kažu da je opasnost od napada ajkula moguća koliko i dobiti na lutriji, prisutnost ajkula i raža čini plivanje manje opuštenim. Za nečiji ukus, voda može biti nedovoljno topla. Talasi kadkad mogu da onemoguće mirno plivanje. Upravo tako - igla u plastu sena. Kanarska ostrva zaslužuju da budu TOP!
Dine na Fuerteventuri
Plaža Maspalomas, Gran Kanarija

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...