14.11.10.

KANARSKA OSTRVA: NA KORAK DO RAJA

Uz marokansku obalu, na severozapadnoj obali Afrike, iz plavetnila Atlantika izranjaju Kanarska Ostrva! Iako pripadaju Kraljevstvu Španije, ostrva uživaju predivnu tropsku klimu!
Arhipelag broji sedam ostrva: Tenerife, Gran Kanarija, Fuerteventura, La Palma, Lanzarote, Gomera, El Jero.
To je idealno mesto za sve one koji ne žele prevaliti hiljade i hiljade kilometara da bi došli do tropskog raja, intenzivnih boja, netaknute i sveže prirode, mestašaca bogatim folklora, kontrasta frenetične zabave i opuštene izolovanosti.
Kanarska Ostrva su, pre svega, idealno mesto za ljubitelje prirode. Možete se izgubiti u raskoši podmornog sveta koristeći usluge lokalnih dajving i snorkeling klubova, ili se možete popeti na vrh visokog vulkana Teide uživajući u jedinstvenom pogledu na zemlju i okean pod vama. Naravno, mnoge agencije će vam ponuditi ekskurzije po nacionalnim parkovima kojih na ostrvima ima u izobilju. Takođe možete istraživati ostrva u sopstvenoj režiji, i u miru okusiti šarm svakog pređenog metra. Nezaobilazna je lokalna gastronomska ponuda i lokalna folklorna dešavanja, ali svetskog glasa, poput karnevala.
Dine na fuerteventuri

 GEOGRAFIJA
 Kao što smo rekli, Kanarska Ostrva imaju 7 velikih ostrva, ali i 6 manjih, većinom nenaseljenih. Arhipelag je vulkanskog porekla, Ostrva su tropska, jer se nalaze nešto iznad severnog povratnika (tropik raka, obratnica raka), tačnije na 28. uporedniku, dakle u istoj visini sa Bahamima, Floridom, Havajima i Bermudama.  Politički, ostrva pripadaju Španiji, ali su njen autonomni deo, te su oslobođeni PDVa, što rezultira smanjenim cenama. Geografski pripadaju oblasti Makaronezije, tj. grupi koja obuhvata vulkanska ostrvlja istočnog Atlantika:osim Kanarskih Ostrva, tu su i Kapo Verde, Madeira i Azorska ostrva.
Kao što već znamo, Kanarska Ostrva su vuklanskog porekla i nastala su pre 20 miliona godina ogromnim erupcijama. Ali to ne znači da su ostrva slična među sobom.Naprotiv! Svako ostrvo predstavlja posebno područje. Ali ipak bismo mogli da ih podelimo u dve grupe: ostrva Gran Kanarija, Tenerife, Gomera, El Jero i La Palma su stenovita i planinska ostrva, kombinovana dolinama i ravnicama prepunim šuma i livada; nasuprot njima, ostrva Lanzarote i Fuerteventura predstavljaju suv i niski teren, prepun peska i nepreglednih pustih terena (Lanzarote nalikuje Marsu, a Fuerteventura Sahari na vodi!).
Najveće ostrvo je Tenerife površine preko 2 hiljade km2. Ovde se nalazi i najviša planina Španije, vulkan Teide sa svojih 3718 m visine! Najmanje ostrvo je El Jero sa svega 268 km2! 
Plaža De las Teresitas-Tenerife


KLIMA
Arhipelag uživa tropsku temperaturu, uz subtropske oscilacije. Ova zona je pod jakim uticajem toplih vetrova zvani jeliseji, a temperatura vode je uzrokovana strujanjem Golfske struje iz Meksičkog zaliva. Klima je trivijalno rečeno prolećna tokom cele godine! Srednja godišnja temperatura se kreće od 18 do 25 stepeni. Za razliku od drugih tropskih predela planete koja su vlažna, Kanarska Ostrva se mogu pohvaliti veoma suvom klimom, pa čak i leti nikad nije sparno. Međutim,najviše jednom mesečno dolazi do stanja bez vetrova koje se zove "kalima", i koje donosi visoke temperature i sparinu, ali "kalima" traje svega 1 dan. Kiše su gotovo retka pojava, naročito na Fuerteventuri i Lanzaroti.
Dine na Gran Kanariji (foto:Sanja)


KULTURA
Podsećam da ostrva pripadaju Španiji, ali je kulturno ipak bliska hispanskim elementima preko okeana. Naime, svaki povod je dobar da se nešto proslavi uz karneval, žurku na otvorenom ili lokalnom svetkovinom uz folklorne počasti.  Svetski su poznati Karneval ostrva Tenerife i Karneval grada Las Palmas de Gran Kanarija koji traju po mesec dana(moja malenkost je imala sreće da prisustvuje ovom poslednjem).
 Malo je poznato da je Kristofor Kolumbo živeo na Gran Kanariji, a time se meštani veoma ponose. Njegova kuća je pretvorena u predivni bogati muzej. Pisanog traga o ostrvima su ostavili i Feničani, Kartaginjani i Rimljani, koji su ostrvima i dali ime,a sve zbog velikog prisustva divljih pasa, koji se na latinskom zovu "canis". Duh izumrlog plemena Guanči još postoji, pa se tako većina stanovnika smatra njihovim potomcima, iako je to teoretski nemoguće, jer je pleme istrebljeno još pre kolonizacije ostrva.
Lokalna gastronomija je svakako za degustirati! Veoma začinjena i egzotična, na bazi ribe i mesa, a pre svega na bazi povrća i voća tipičnih za ovo podneblje. Sirevi su naročita delicija, posebno  kozji sir sa Fuerteventure, proglašen najboljim u Španiji ( lično potvrđujem).
Kuća Kristofora Kolumba-Gran Kanarija (foto:Sanja)

FLORA i FAUNA
Zmajevo drvo  je autohtona vrsta, tj. porekla samo sa ovih ostrva. Laurisilva postoji u izobilju i kreira čitave prašume. Verovatno najlekovitija biljka na svetu aloe vera poreklom je baš sa ovih ostrva(u njenu lekovitost sam se i sama uverila-ne zaboravite da, ako se nađete ovde, obavezno ponesite kući što više stopostotnog gela aloe vere. Nećete se pokajati). Cvetni simbol arhipelaga je bugenvileja.
Izlišno je spominjati vrste riba koje nastanjuju morske dubine koje okružuju ostrva. Isto važi i za ptice, ali ne možemo da govorimo o Kanarskim Ostrvima, a da ne spomenemo kanarince, koji su po ostrvima i dobili ime.
Aloe vera raste na svakom koraku (foto:Sanja)

Za kraj, uživajte uz najlepši spot o Kanarskim Ostrvima!

Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...