Moj Trend
Swiss Halley agencija

18.11.10.

DRŽAVE GDE SE DOBRO JEDE I DOBRO GOJI

 Putovanje je jedno lepo iskustvo koje često kruniše za stolom. Razlikuju se dva  tipa stranaca u jednoj zemlji: turista, koji bira jela slična domaćoj kuhinji (čak i kada se nalazi hiljade km daleko od domovine), i putnik koji za stolom želi da istraži svet, pa tako i nove ukuse.

Ali nije svugde moguće jesti u isto vreme zdravo i ukusno. Često nismo u ekonomskoj prilici odabrati dobre restorane sa širokom ponudom jela, a da ne pričamo o poteškoćama oko sporazumevanja prilikom naručivanja, uzrokovanih nepoznavanjem jezika. Prinudno rešenje je veoma jeftino: lokalna brza hrana.
Evo liste vodećih zemalja gde je skoro nemoguće jesti zdravo:
 
S.A.D. - Ako pitate jednog Njujorčanina šta je tipično gradsko jelo, nabrojiće vam stotinu stvari: od klasičnog hot-doga do uvijene tortilje sa ukusom junipera. Kao svetska kultura, SAD je dosta popravila svoj jelovnik, ali ipak osnovna jela podrazumevaju hamburger, pržene krompiriće i to u enormnim količinama, naravno. Ono što vam konobar prvo donese, a vama se čini da je u pitanju kompletno jelo,u pitanju je tek predjelo!

MEKSIKO - Dobrodošli u Meksiko, carstvo takosa "al pastor", čuvenog miksa takosa i kebaba. U početku vašeg kulinarskog puta, nećete odoleti izuzetno ukusnim jelima, ali kako vreme prolazi, shvatićete da nije dobro ne jesti povrće koje praktično ne postoji u jelovniku brze hrane Meksika.

RUSIJA - Iako je suši-manija zahvatila i Moskvu, pa samim tim i manija za poluzdravom ishranom, dovoljno je napustiti metropolu i uživati u masnom testu sa kiselom pavlakom, u slanim savijačama i gomili kuvanog mesa. Napravite mesta u stomaku ili pazite na krvni pritisak!

GRČKA - Piše se Grčka, ali se čita Mast. A ako ne verujete, to je zato što ste imali sreće da natrčite na retke restorane sa širom ponudom jelovnika. Giros i suvlaki mame na svakom ćošku. U većini slučajeva, čak i jela navodno zdrava, biće utopljena u masni sos. Najgora stvar je što niko ne odoli grčkoj hrani, jer je veoma ukusna!

HOLANDIJA - Budite sigurni da se u Holandiji dobro jede.  Ali ipak, teško je naći jelo koje nije tek izašlo iz friteze. Količina ukusnih prženih krompirića sa majonezom dovoljna je za ceo život. Tipična jela "džank fud" postala su snek u kesici poput Frikandelen ili Kroketen, koji su obavezni kada se poseti Holandija. Ista stvar je i sa lancem restorana Febo sa automatima za hranu!

ŠKOTSKA - Kod Škota je jedno sigurno: u stanju su da prže sve, pa čak i Mars čokoladicu! Bićete iznenađeni maštom u prženju i količinom masti sadržanoj u jelu koje se zove hagis ( uvijena iznutrica ovce, nadevena mlevenim mesom, lukom, bubrežnom masti i drugim). A da ne pričamo da imaju običaj pržiti krompir u 3 sata ujutro!

ARGENTINA - Osnovno argentinsko jelo: meso na sve moguće načine. Prilog : meso. Desert: meso! Nije tako monotono kao što zvuči. Obrada mesa je pravi ritual i filozofija, Jedini momenat kada argentinci jedu povrće je doručak. 

ČEŠKA -  Hladnoća će vas prinuditi da konzumirate topla i obilna jela. Evo šta je na jelovniku: njoki od hleba, ražanj i jela sa roštilja koji plivaju u sočnim sosevima.

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...