Moj Trend
Swiss Halley agencija

18.11.10.

KOSA KAO OGLEDALO ZDRAVLJA

Kosa je, poput noktiju i kože, ogledalo zdravlja. Ako su vlasi kose lomljive i bez sjaja, to može biti alarm da se u našem organizmu dešavaju izvesne organske promene nepovoljne po zdravlje.


Retka i tanka kosa, na primer, može biti simptom anemije. Osobe podložne ovoj bolesti tebale bi stalno kontrolisati nivo gvožđa, crvenih krvnih zrnaca, hemoglobina i transferina u krvi. Proces lečenja anemije se razlikuje od slučaja do slučaja. Međutim, postoje osnovni principi tretiranja anemije, a to je uravnotežena ishrana koja pre svega uključuje unos hrane bogate gvožđem: belo meso, mahunarke, suvo naljušteno voće, lisnato povrće (brokoli, spanać itd.). Kako bi se povećalo upijanje gvožđa, korisno je unositi hranu bogatu C vitaminom: kivi, narandže, paradajz i sveža paprika.

Često se iza opadanja kose kriju patologije organizma. U tom slučaju treba da se obrati naročita pažnja na zone kože glave sa kojih opada kosa. Ako je potiljak oblast koja je pogođena opadanjem kose, moglo bi da se radi o žučnoj kesi. Ako je opadanje kose zahvatilo centralnu oblast, verovatno su u pitanju problemi probavnog trakta.

Suva i lomljiva kosa bez sjaja koja slabi i opada može da ima veze sa problemima tiroidne žlezde. Ovi simptomi trebali bi da budu alarm ženskoj populaciji, jer za razliku od muškaraca žene su manje podložne ovim fenomenima.
Kako bi se sa sigurnošću utvrdilo postojanje unutrašnjih patologija, prvi korak je analiza krvne slike. Poslednji korak istraživanja nudi videomikroskopija u sklopu dermoskopije, koja omogućava ocenu kožne strukture nevidljivu golim okom, zatim  trihogram vlasišta, test u kojem se određena količina dlaka kose pregleda pod mikroskopom, kako bi se dobile informacije o zdravlju korena i stabla dlake.

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...