Moj Trend
Swiss Halley agencija

25.11.10.

NE POKAZUJTE OVE GESTOVE U INOSTRANSTVU!


Turista je često u neprilici kada se nađe u zemlji čiji jezik ne poznaje. Tada su nam od pomoći i gestikulacije, tj. sporazumevanje rukama. Nekad gestovi zaista mogu da nam pomognu, a nekada mogu da izazovu suprotan efekat, tj. potpunu zabunu, štaviše, pogrešan gest možete čak uvrediti osobu kojoj ga pokazujete, jer jedan te isti gest nema uvek isto značenje. On se razlikuje od države do države. 

Kako biste izbegli neprijatne situacije na putovanjima, bilo bi dobro spomenuti najčešće zabune oko gestikuliranja u inostranstvu.  
U Kini je nezamislivo pozdraviti se fizičkim kontaktom: pružanje ruke i poljubac u obraz se smatra nečuvenom drskošću. Dovoljno je samo naklonuti se ili osmehnuti. Isti slučaj je i sa Japanom, gde se u pozdravljanju ljudi samo naklanjaju. U Bliskom Istoku, naročito u muslimanskim zemljama, zabranjen je fizički kontakt sa osobama suprotnog pola, ali je dozvoljeno da se žene među sobom zagrle u pozdravu, kao i muškarci među sobom.
U Tajlandu i Baliju smatra se tabu dodirnuti glavu osobama, a budisti smatraju glavu svetim delom tela i dodirnuti je, predstavlja uvredu.
Klasičan gest podignuti palac, koji se kod nas koristi kada se neka stvar odobrava ili u svrhe autostopa, ipak je smatran uvredom u Iraku, Iranu, Nigeriji, Filipinima i Tajlandu, gde ima isto značenje kao i kod nas gest "srednji prst". Takođe u Turskoj, Venecueli i mnogim zemljama Latinske Amerike, znak uzdignutog palca prestavlja vulgarni gest.
Posebna pažnja na nijanse:
U Brazilu, uzdignut palac ima isto značenje kao kod nas, ali znači uvredu ako u tom gestu dlan okrenete prema sebi. 
Gest dva uzdignuta prsta u znak pobede ili mira, znači isto i u anglosaksonskim zemljama: Britaniji, Irskoj, Australiji i Novom Zelandu. Ali oprez! Ako je pri gestikuliranju  tog znaka vaš dlan okrenut prema vama, to znači "nosi se u ono mesto"!
Upiranje prsta u nekoga, kako bismo ga pokazali, predstavlja uvredu u Aziji. Naime, tamo se koristi cela šaka za označavanje neke osobe. Gest kojim dozivamo osobu jednim prstom, u Japanu i Vijetnamu je veoma uvredljivo, jer se tamo tako dozivaju životinje ili osobe koje želimo da uvredimo.
Grčka "muca" jednom rukom i obema rukama
Gest podignute šake kada želimo da nekom kažemo "stop" ili "sačekaj", ako "bacate" prema sagovorniku u Grčkoj znači tradicionalnu uvredu zvanu  "muca" (piše se moutza), čiji se efekat povećava ako pokažete dve otvorene šake. Isti gest je uvreda i u Pakistanu, dok se u Persijskom Zalivu udari prvo dlan o dlan, pa tek onda se pokažu šake, kao gest uvrede.
Kada se nađete u muslimanskim zemljama, obratite pažnju kada sedite kako se đon vaše cipele ne bi video.

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...