Moj Trend
Swiss Halley agencija

23.11.10.

OD NJUJORKA DO SIDNEJA ZA 3 SATA

Priprema se proizvodnja novog brzog mlaznog putničkog aviona X-43 u režiji Nasa. Bićemo u mogućnosti da njime putujemo supersoničnom brzinom 5 puta bržom od zvuka, za ukupno 6000 km na čas. I ne samo to, ovaj super brzi avion će biti u mogućnosti da leti od Nju Jorka do Sidneja za manje od 3 sata (trenutno je ta razdaljina dostupna za 21 sat leta).

OD MALOG AVIONA DO AVIONA REDOVNE LINIJE LETENJA - Originalan projekat aviona X-43 bio je zamišljen u svrhe NASA istaživanja Marsa. Trenutno inženjeri NASA rade na usavršavanju proizvoda i materijala kako bi bilo moguće leteti supersoničnom brzinom u avionu redovne linije, tj. ojačavanjem otpornosti materijala na brzine od 6000 km/h, ne samo u svemiru, već i u atmosferi gde je trenje vazduha o krila mnogo veće.

 ŠOPING U NJU JORKU - Superbrzi avion X-43A biće u prilici da dozvoli svim šopingholičarima da ostvare svoj san: obići radnje u toku jednog dana, od Milana do Nju Jorka. 

 TRENJE ATMOSFERE - NASA je ipak zabrinuta oko pitanja kako rešiti pregrevanje aviona prilikom prolaska kroz atmosferu, poletanjem i spuštanjem, a da u isto vreme avion bude ponovo u upotrebi, a ne konstruisan za jednokratne letove. Izazov za inženjere je veoma velik i oni vredno rade na pronalaženju rešenja. 

ERA KONKORDA - Pokušaj kreiranja supersoničnog putničkog aviona desio se 1976. godine, i bio je to projekat Konkord aviona britansko-francuske proizvodnje. Putnici su se vozili brzinom dva puta bržom od zvuka, tačnije 2500 km na čas. Međutim, održavanje aviona Konkord je bilo previše skupo, tako da su se dešavali ozbiljni i po život opasni kvarovi. Konkord je povučen iz upotrebe pre 27 godina zbog neprofitabilnosti pre svega.

REAKTOR NA VODONIK - Jedan drugi tip ovog aviona x-51A Vejvrajder je početkom novembra ove godine dostigao brzinu od 6 hiljada km na čas, i automatski je leteo u vremenu od 200 sekundi. Ova vrsta aviona se naziva Skram džet i rade na pogonu koji izbacuje vodonik iz motora i izgara tako gorivo na bazi istog. 

TURIZAM NA MARSU - U međuvremenu, postoji i projekat "Space Ship Two", avion koji je dostigao visinu letenja od 45 hiljada stopa, potom eksperiment istog projekta, letelica koja je oko sat vremena na istoj visini letela iznad pustinje Mohave u Kaliforniji. Ovaj projekat se smatra početkom ideje o turističkom letu u svemir. Ipak ideja nije nimalo jeftina: putovanje bi koštalo turistu 146 hiljada evra!

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...