Moj Trend
Swiss Halley agencija

20.11.10.

PROKLETI DIJAMANT HOUP:KO GA IMA RIZIKUJE ŽIVOT

Govorimo o jednoj od najlepših ali i najprokletijih dragocenosti na svetu. U stanju da opčini svakoga i u kratkom vremenu uništi svakog ko ga poseduje. Radi se o ogromnom plavom dijamantu od 44,5 karata, a njegovo ime Houp nosi prezime porodice u čijem je bio vlasništvu.

Dijamant Houp u nekadašnjoj ogrlici

PROBUĐENO PROKLETSTVO - Zadnih 50 godina, dijamant Houp čuvan je u američkom nacionalnom muzeju Smitsonijan, jer su svi njegovi prethodni vlasnici umrli u teškim situacijama.  Čuvan u zabačenom i mračnom delu muzeja, dijamant izgleda da se "smirio" i prokletstvo se stišalo.Postoji opšta bojazan da bi se prokletstvo moglo probuditi, jer je nekom palo na pamet da bi bilo lepo obeležiti godišnjicu dijamantu Houp tako što će se premestiti u svetliji kutak muzeja i premestiti ga u novu stilizovaniju ogrlicu koju je dizajnirao Hari Vilson. Događaj će u nedelju prenositi televizija Smithsonian Channel, a voditeljka će biti Kim Bejsinger.
 
Pokušajmo u kratkim crtama prepričati jezivu priču o prokletstvu dijamanta, priču koja bi mogla da bude ispričana stotinama stranica.

UNIŠTENI  BOG i KRALJ- Indija,  hram Rama-Sita, blizu grada Mandalaj. Dijamant je bio utočen kao jedno od očiju na statui boga. Pre oko 400 godina, lopovi su ga ukrali oskrnavivši božanstvo i tako pokrenuli lavinu prokletstava. Jedan od lopova je bio zlatar Žan-Batist Tavernije, koji je 1688. godine dijamant prodao kralju Luju XIV, koji je naručio da se dijamant obradi u obliku srca i tako uništio početnu vrednost dijamanta od 112 karata na 67,5. Tavernijeova zlatara uskoro propada, a on iz očaja odlazi ponovo za Indiju,ali na putu umire u teškim mukama nepoznatog uzroka. Dijamant vremenom prelazi u ruke Luja XV i njegove Marije Antoanete. Revolucija izbija, a kralj i njegova draga završavaju živote na giljotini. Dijamant je tada ukraden i poseduje ga jedan zlatar koji preživljava užasnu pljačku svoje radnje, ali umire od infarkta kada saznaje da je pljačku organizovao njegov sin, a sin saznavči da mu je otac zbog njega umro, oduzima sebi život. Njegov prijatelj je našao dijamant i počeo se njime hvaliti, te ubrzo umire nepoznatom bolešću. Dijamant je prodat u Londonu gde dobija konačnu formu i sadašnjih 44,5 karata.

Dijamant Houp u novoj ogrlici

UDAVLJENA BALERINA -  Bankar po imenu Lord Frensis Houp kupuje dijamant i naziva ga svojim imenom. Supruga Meri napušta bankara, jer je dao celo bogatstvo za dijamant. Oboje financijski propadaju.Houpov pomoćnik Žak Kolo prodaje dijamant i potom izvršava samoubistvo. Novi vlasnik ruski princ Kanitovski daje dijamant balerini Foli-Beržera, ali kada je saznao da ona ima drugog, sopstvenim rukama ju je  udavio. Tokom oktobarske revolucije princa je narod linčovao i raskomadao mu telo.
 Grčki zlatar Simon Matarides, odmah posle kupovine, propada u provaliju i umire. Sultan Abu Hamid je poludeo posle kupovine. Sledeći vlasnik Habib Bej se udavio u vodi.

NESREĆE MEKLINA - Pijer Kartije prodaje diamant vlasniku Vašington Posta Edvardu Bil Meklinu., a Meklin ga poklanja supruzi. Ugovor između Kartijea i Meklina predviđa da ukoliko u 6 meseci od dana kupovine dođe do nesreće po porodicu Meklin, dijamant se menja za nakit u jednakoj vrednosti. Međutim, u tih 6 meseci prvo umire Meklinova majka, potom sve sobarice u kući. Sina prvenca od 10 godina je pregazio auto na ulici. Potom sledi smrt ostala dva sina. Meklin se razvodi i počinje da pije, a 1933. godine Tribunal presuđuje da je Meklin nesposoban voditi računa o Vašington Postu, te mu oduzima vlasništvo. Ćerka mu umire od predoziranja lekovima, nešto posle svoje godišnjice braka kada je nosila dijamant oko vrata. Najzad i supruga Evelin umire.

Hari Vinston teroriziran pričom o prokletstvu, poklanja dijamant Smitsonijan muzeju, gde je izgleda dijamant našao mir. Da li nova ogrlica u koju je stavljen i sutrašnji tv prenos treba da predstavlja buđenje prokletstva?

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...