Moj Trend
Swiss Halley agencija

11.12.10.

9 LAŽNIH MITOVA O NEZI LEPOTE

Od "bakinog recepta" do prenete reči od prijateljice do prijateljice, kozmetika i svet lepote je jedan od onih predmeta polemike pun lažnih mitova, koje je teško ispraviti. Pokušaćemo da razotkrijemo one najpoznatije laži i mitove...

Strije se zaustavljaju puterom od kakaa ili maslinovim uljem 
 Nije tako. Strije se stvaraju kada se koža naglo zateže (kao na primer u trudnoći). i tada se pokidaju vlakna elastina i kolagena koji drže kožu. U drugim slučajevima, strije zavise od genetičke predispozicije. Strije se formiraju ispod prvog sloja kože, gde ni puter ni ulje ne mogu da prodru. Jedino šta mogu da učine, to je da zaustave svrab prilikom zatezanja kože.

100 poteza češljem za blistavu kosu 
 Previše! Ako se kosa previše vuče, može da se polomi; dok je, naprotiv, povremeno i blago provlačenje češlja kroz kosu blagotvorno za njen sjaj. Kako to? Prirodna mast se luči iz korena kose sve do krajeva. Nežno češljanje doprinosi otklanjanju nečistoća i stimuliše cirkulaciju krvi u koži glave.
 
Pasta za zube pomaže u uklanjanju bubuljica od preteranog sunca
Ovo je istina, ali pasta za zube se ne koristi posle solarijuma ili kao maska posle sunčanja. Pasta za zube koja sadrži mentol pomaže u isušivanju bubuljica, dok druge supstance mogu samo da iritiraju kožu. Savet je da se držite specifičnih proizvoda iz apoteke.

Spavati na leđima bez jastuka pomaže u sprečavanju bora
Ovaj mit je donekle tačan. Tačno je da se starenjem kolagen i vlakna kidaju, pa se pritiskom lica o jastuk više primeti. Ali navići se spavati isključivo na leđima nije dovoljno rešenje u sprečavanju pojavljivanja bora. 


Ispirati kosu pivom pomaže davanju volumena
Istina je da pivo može da doprinese volumenu kose, ali posle nećete moći da se oslobodite smrada na kosi. Jedan šampon za volumen kose daje isti efekat kao i pivo, ako ne i bolji, a osim toga fino miriše, tako da nema potrebe pribegavati smrdljivim metodama.

Majoneza daje sjaj kosi
Zaboravite na ovaj recept,majoneza je masna i rizikujete nepravilnom upotrebom da kosu zauvek upropastite.Mnogo je bolja alterativa kućne izrade koju vam preporučujemo: u jednu šoljicu majoneze dodajte jednu kašičicu ekstrakta od vanile (da bi se jak miris majoneze uklonio) i naneti na suvu kosu. Pokrijte glavu peškirom i ostavite da deluje 15 minuta. Pre nego što isperete kosu, stavite dosta šampona na glavu i masirajte nekoliko minuta. Dodajte lagano vodu. Na kraju kosu isperite mlakom vodom. Kosa će vam biti neverovatno blistava i mekana.
Preporučuje  se da ovaj tretman koristite jednom mesečno.

Ako jedna seda vlas otpadne, na njenom mestu izraste još 10
Još jedan lažni mit o kosi, bez ikakvog naučnog objašnjenja. Istina je samo jedna: ako jedna seda vlas otpadne, na njenom mestu može da izraste samo još jedna, ili nijedna. Ako se baš brinete oko sedih vlasi, zašto ne odete kod frizera i ofarbate kosu? Tako se više ne morate brinuti.


Kosa raste više tokom leta nego tokom zime
Ako je ovo i istina, rast je toliko zanemarljiv da je nebitan. Istina je ipak da kosa brže raste tokom trudnoće, ali je objašnjeno jednim prostim razlogom: povećanim lučenjem hormona.

Piti vodu pomaže u prevenciji sušenja kože 
Koža je elastična i meka zahvaljujući uljima, a ne vodi. Voda pomaže vitalnim organima da pravilno funkcionišu, a dehidratacija čini kožu "ugašenom". Ali vaša koža moža da izgleda osušeno i kada pijete 2 litre vode dnevno, jer je voda palijativno (privremeno, trenutno) sredstvo hidratacije kože, nikako trajno. Zato je bitna ishrana koja kombinuje unos hranljivih ulja i tečnosti radi trajnog efekta hidratacije kože.


Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...