Moj Trend
Swiss Halley agencija

13.12.10.

BOŽIĆ:NAJZANIMLJIVIJE KULINARSKE TRADICIJE SVETA

Pravi protagonista Božića nije ni jelka ni Deda Mraz ni porodica, već hrana! Svake godine Evropske zemlje se utrkuju oko božićne trpeze i oko kupovine najrazličitijih namirnica i poslastica. I dok se u Srbiji sprema česnica i sarma, šta se to kuva u drugim zemljama? Evo jedne male liste zanimljivih božićnih kuhinja sveta.

Engleska i Sjedinjene Američke Države
Osim pečene ćuretine, za anglosaksone je neizostavan Božićni puding. Verovanje kaže da, kada se sastojci stave u šerpu treba da se mešaju u krug zamišljajući želju i ona će se ostvariti.Taj običaj slede svi ukućani, ne samo osoba koja kuva tradicionalni Christmas Pudding. Tradicija kaže da je to omiljeni slatkiš Deda Mraza.

Nemačka 
Ovde hrana, osim što gospodari na svečanom stolu, stavlja se i kao ukras na jelku. Nemcima jelka nije okićena do kraja ako se na nju ne stavi jedan krastavac obložen aluminijumskom folijom. Krastavac se sakrije duboko u jelku, na mestu gde ga je teško naći, tako da kada se deca ujutru probude za Božić, treba da nađu taj krastavac među ukrasima jelke. Dete koje prvo nađe krastavac, imaće sreće tokom cele godine. Ali da bi magija funkcionisala, treba prvo pojesti taj krastavac. Dobar način da se deca nateraju da jedu povrće.

Slovačka i Ukrajina 
Ovde hrana osim što služi za ishranu, koristi se da bi se njome gađalo! Glava porodice ima zadatak da napuni kašiku tzv. Loksom, tj. testom pečenim u rerni koje sadrži suvo grožđe i mleveni mak, i time gađa ostale članove porodice, pa ko bude više uprljan Loksom, imaće najviše sreće tokom godine. Probajte takođe i takozvanu Cigansku Pečenku, jednu vrstu pljeskavice od svinjetine, ili začinjene kobasice sa roštilja, hleb sa dimljenom masti i lukom, ili lisnate pogače.

Grenland
Kiviak je gastronomska tradicija Božića na Grenlandu. Radio se o "poslastici" koja se ne kuva niti se peče. Nije poznata nigde na planeti osim na Grenlandu. O čemu se radi? Uzme se sirovo meso ptice auk (koja liči na pingvina), prethodno zatrpano pod jednim kamenom, uvijeno u kožu foke, tokom nekoliko meseci, dok ne dostigne visoki stadijum truljenja! Ko je probao ovaj grenlandski božićni specijalitet, tvrdi da ukus nalikuje ukusu Blue Cheese.

Japan
Japanci, iako nisu hrišćani, vole da slave Božić, ali je on vezan više za dan Svetog Valentina, nego kao religiozna tradicija. Božić je izgovor da se slavi ljubav: ljubavni parovi provode dane u pekarama gde prodaju tradicionalne torte u obliku srca. Najposećenije mesto za božićni ručak u Japanu je "Kentucky Fried Chicken", fast fud restoran na bazi piletine.

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...