Moj Trend
Swiss Halley agencija

26.11.10.

DA LI ĆEMO U BUDUĆNOSTI OSTATI BEZ ČOKOLADE?

Kakav bi to svet bio bez čokolade? Verovatno malo tužan, bar za većinu nas. Pa ipak kroz nekih dvadesetak godina ovaj ukusan sastojak mogao bi biti teško dostupan i skuplji od kavijara.
Alarm stiže iz novinskih kolumni britanskog Independenta koji je preneo zabrinjavajuće izjave Tonija Lasa, predsednika Cocoa Research Association. Šta to preti plantažama kakaa? Neka retka biljna bolest? Možda neki gladni insekt? Ništa od nabrojenog. Čokolada rizikuje da nestane zbog ekonomske krize i zbog beskrupuloznog lova na profit multinacionalnih kompanija i preduzetnika. 
Biljke kakaa rastu na veoma uskom delu planete, oko 10 stepeni geografske širine od ekvatora, dakle samo u zemljama u razvoju. Kako Independent prenosi, vlade ovih zemalja, saučesnici u svetskoj ekonomskoj situaciji, nisu u stanju da ponude pomoć  plantažerima u obliku povoljnog investicionog kredita; rezultat je nemogućnost da se stare biljke zamene novima, tako da plantaža umire. Iako može da zavara činjenica da su multinacionalne kompanije genetički razvile kakao kako bi bio otporniji i veći, za fanatike čokolade slede teška vremena.
Mali plantažeri kakaa ne zarađuju više od 80 eurocenta na dan, tako da napuštaju polja i okreću se isplativijim aktivnostima, kao što je genetski modifikovano žito i soja ili uljana palma koja se koristi u proizvodnji biokarburanata. Rezultat je da će do 2030. godine čokolada skoro nestati i to malo preostale čokolade koštaće i do 20 evra po tabli. A koliko si ti spreman da platiš za tablu čokolade? 
 

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...