Moj Trend
Swiss Halley agencija

16.11.10.

DIJETA NA BAZI BRZE HRANE? MOGUĆE,ALI OPREZ

Jedan američki nutricionista pokušava da dokaže da se može smršati konzumirajući samo slatkiše, slaniše i hamburger.

Napomena: 
Utuvimo u glavu jednom za sva vremena: idealna dijeta, tj. ona koja nam pomaže da smršamo a da pri tom jedemo sve ono što nam se sviđa, koliko hoćemo i kada nam se hoće, ne postoji. Tačnije, možemo izgubiti na kilaži jedući hranu koja nije preporučljiva od strane nutricionista, ali sigurno ne bez posledica po zdravlje. Dakle, mršaviti zdravo, naročito trajno, zahteva raznovrsnu dijetu, uravnoteženu i personalizovanu, u zavisnosti od potreba vašeg organizma, koju samo lekar nutricionista može spremiti za vas.

Čudna dijeta doktora Hauba
Eksperiment dr. Marka Hauba, profesora ljudske ishrane u Kanzas Univerzitetu, zaključio je: 10 nedelja dijete bez uobičajenih obroka, zasnovana pre svega na slatkim i slanim užinama bilo koje vrste, čips iz kese, biskviti, čokoladice od žitarica... Dr. Haub je jeo ovu hranu samo da bi dokazao da nije bitno šta jedeš, već je bitan broj kalorija koji unosiš. Kontrolišući kalorije, mogu se izgubiti kilogrami, bez obzira na izvor hrane. Haub je izgubio preko 12 kg, U tom smislu postoji samo jedno pitanje: Da li ovakva dijeta škodi? 
Dijeta koja nije dijeta 
Idemo po redu. Pre svega, definišimo šta znači dijeta. Dijeta je režim ishrane izgrađen po ličnim i fiziološkim potrebama  pojedinca. Tvinki dijeta (kako se zapravo zove Haubova dijeta, nazvana po čokoladici), potpuno je suprotno od definicije. Kako većina nutricionista kaže, dijeta je režim ishrane koji teži uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani, što znači izbalansiran unos proteina, masti, ugljenih hidrata, a pre svega unos vlakana i vitamina koje Haubova dijeta ne poseduje. Samim tim, rizik od raznih bolesti je izuzetno velik i eksperiment dr. Hauba nikako nije za primer. Odmerite šta vam je bitnije: izgubiti kilograme po svaku cenu ili zdravlje?

 

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...