Moj Trend
Swiss Halley agencija

5.11.10.

KAFA BEZ KOFEINA...DA LI JE ZAISTA "BEZ"?

Piti kafu bez kofeina? Ali da li je zaista "bez kofeina" kafa koju kupujemo u svrhu izbegavanja dotične materije? Dobro pitanje... Za one koji traže odgovor, našla sam za vas čak šest zanimljivih  činjenica koje su rezultat istraživanja jedne grupe američkih dijetologa sa univerziteta u Minesoti.
Da li je zaista "bez kofeina"? 

Prvo pitanje...

1.  Koliko kofeina zapravo ima kafa "bez kofeina" ?
Kafa bez kofeina sadrži jednu malu dozu kofeina, oko 5 mg, dok obična kafa sadrži oko 135 mg.
2.Da li je zdravije popiti jednu šoljicu obične kafe ili kafe bez kofeina?
Što se tiče zdravlja, ne postoji razlika. Većina automata za kafu danas koristi sigurne metode dekofeinizacije, umesto korišćenja štetnih hemijskih proizvoda kao što su metilen hlorid. Ipak, za one koji smatraju kafu sredstvom koje nas održava budnima, za poslepodne postoji alternativa kafa bez kofeina. Međutim, podsetimo se da je kofein koristan u povećanju energije ako ste na poslu.
3.Koliko kafe piti na dan?
Istraživanje pokazuje da, za zdave osobe, piti 3 đoljice kafe na dan (oko 300-400 mg) ne predstavlja rizik za zdravlje, već naprotiv, blagotvorno deluje na zdravlje.
4.Kako kafa blagotvorno deluje na zdravlje?
Neka istraživanja ukazuju da kofein može umanjiti rizik nekih oboljenja, kao što je na primer Parkinsonova bolest, a bilo koja kafa - sa ili bez kofeina - može umanjiti rizik oboljenja od dijabetesa. Najnovija istraživanja nam otkrivaju direktnu vezu konzumiranja kafe sa smanjenim rizikom oboljenja od tumora debelog creva, usne duplje, grla, jednjaka  i tumora endometrijuma. Po mišljenju istraživača i stručnjaka, čini se da mnoga od ovih blagotvornosti za zdravlje mogu zahvaliti upravo antioksidansima prisutnim u kafi po imenu fenoli. Među njima se posebno izdvaja hlorogena kiselina koja ima ulogu u prevenciji dijabetesa i Parkinsonove bolesti.
5.Koji su rizici preteranog konzumiranja kafe? 
Previše kofeina može uzrokovati poremećaj sna, nervozu, iritabilnost, povećanje srčane frekvencije i krvnog pritiska kod nekih osoba. S obzirom da je kofein stimulans, u slučaju da patite od visokog pritiska i srčanih problema, neophodno je ograničiti količinu kofeina koja odgovara jednoj šoljici kafe dnevno.
6. Da li je bezbedno konzumirati kafu u trudnoći?
Kofein sadržan u kafi može povećati, kod nekih trudnica, rizik spontanog abortusa. Kako bismo bili sigurni, stručnjaci nam savetuju ograničeno konzumiranje kafe na svega jednu šoljicu dnevno (za žene dobrog zdravlja).

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...