Moj Trend
Swiss Halley agencija

8.12.10.

KRATAK KURS ENOLOGIJE: PRAVITE SE DA STE STRUČNJACI

Šta sve trebate znati kako bi vas smatrali pravim stručnjacima i znalcima za vino? Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se iskažete pred prijateljima bez blamaže, da se razumete u vino kao pravi enolog.
Vino je neprevaziđen deo dobrog obroka, odličan agregator društvenih susreta i prijatno provedenih večeri. Dobro vino garantuje pozitivan ishod nekog susreta,  večere, naročito uz svetlost sveća... Sve više mladih ljudi okreće se degustiranju kvalitetnih vina kao simbola dobrog života. 
Naravno, o vinu postoje mnoge stvari koje bi se mogle otkriti i naučiti! Sigurno je da se preko noći ne može saznati sav taj divan svet čula. Poznavati hiljadu specifičnosti svakog vina, diskutovati o tome otvoreno sa nivoa stručnjaka, zasigurno će impresionirati vašu sredinu. Ali "znati vino" pre svega je znak otmenosti i rafinisanog ukusa. Ako se nalazite na večeri gde želite ostaviti lep utisak ili jednostavno ne želite da se nađete u neprijatnoj situaciji među osobama koje se zaista razumeju u vino, evo nekoliko brzih saveta!

Važnost rečnika: osnova bez koje se ne može zamisliti jedna diskusija o ovom "nektaru bogova". Kako se ne biste našli u "neobranom grožđu", upoznaćemo vas sa nekim od najčešćih termina.


Oštro vino
Vino bogato kiselinama, proizvedeno od nesazrelog gorkog grožđa.

Poluslatko vino (polusuvo)
Vino sa jasnom slatkoćom koja nije dominantna.

Kiselost vina
Kiselost je uzrokovana prirodnim slobodnim kiselinama sadržanih u vinu, daje svežinu. Ako je preterana, vino je agresivno i oporo; ako kiselost nedostaje, vino je "mlitavo".

Vino boje ćilibara (tamnožuto vino)
Belo vino čija boja podseća na boju ćilibara. Znak evolucije ili tipičnosti vina (na primer proizvedeno od skoro zrelih grozdova). U drugom slučaju, znak kvarenja. 
 

Aromatično vino
Tipična vina određenih sorti, vina ovog tipa su Gewurztraminer, Brachetto, Moscato, Malvasia.

Karakter vina
1.Karakteristike jednog tipa vina ili
2. Organolektičke karakteristike :to su svojstva vina koja se odnose na karakteristike uzrokovane njegovim poreklom, a ne na degustacijom primećene čulne stimulanse (boja,miris i ukus) koje se upotrebljavaju u svrhu prezentacije (objaktivne) i u afektivne svrhe (subjektivne).

Zrelo vino: 
pridev "zrelo" odnosi se na zbir mirisa jednog vina koji podsećaju na mirise grožđa i zrelog ploda.

 Drvenasto vino (na hrastovinu)

Pod "drvenastim" se podrazumeva: 1) Miris uslovljen taninima (štavnom materijom) upotrebljenih za konzervaciju u bačvama, te time podseća na drvo; 2) Biljni miris šume karakterističan za vino bogato taninima uzrokovano nekvalitetom.

Plemenito vino

1) Izvanredna sorta, u stanju da proizvede vina odličnog kvaliteta, kao vina KPK (kontrolisanog porekla i kvaliteta); 2) Zaraženi čepovi-miris i ukus veoma neprijatni, uzrokovani hloroanizolima zbog kojih vino nije za upotrebu.

Mirno vino  
To je staloženo vino,  koje ne "šumi".

Izabrati vino u restoranu

Često biramo "vino kuće", jer nismo u stanju sami odrediti šta znači dobro vino iz vinske karte. Osnovno pravilo sigurno znate: uz  meso se bira crno vino, uz ribu ide belo vino. Kad ste napravili selekciju, razmišljajte o tipičnosti geografskog porekla, najbolje bi bilo opredeliti se za lokalno vino, koje se slaže sa lokalnim jelom koje ste naručili. Sledeći izbor je cena: držite se u rasponu 10-20 evra, dakle ni tvrdice, ni rasipnici. Ako primetimo poznato ime vina, najbolje bi bilo bez muke izabrati baš to.

Degustacija vina
Kada konobar donese vaše vino, otvori bocu i sipa vam u čašu, morate zadržati mirnoću, u slučaju da vam se vino ne dopadne. degustacija vina je veoma osetljiv momenat koji izražavate diplomatskim reakcijama. Ako vam se vino sviđa jednako zadržite mirnoću u oduševljavalju.

Pet gestova i nijedan više
1) Čašu primate levom rukom držeći je za vrat, da biste je prebacili u desnu ruku stavljajući palac i kažiprst na vrat čaše, a ostale prste ispod postolja, tako da čaša naleže na srednji prst. To se radi iz dva razloga: da ne bismo grejali vino svojim prstima, i da ne bismo prilikom olfaktivnog kategorisanja vina mirisali sopstvene prste.
2)Zavrtite brzo vino u čaši u smeru  kazaljke sata, kako biste videli prozirnost kapljica koje vino ostavlja na zidu čaše, a pre svega kako bi vino pustilo mirisnu aromu koju treba da pomirišete.
3) Udahnite miris vina duboko i polako kroz nos. Trik da izgledate ekstra eksperti jeste: vrteti vino i prineti ga levoj nozdrvi, zatim vrteti i prineti desnoj nozdrvi! 
4) Degustirajte vino i ukusom. Jedan mali gutljaj, ali ga zadržite 5 sekundi u ustima kako bi obložilo vaše nepce i jezik. Bitno je da pri ovim gestovima ne pričate sa ostalima za stolom. 
5) Okrenite se prema konobaru i dajte mu maleni znak da donese vino za sto i sipa ostalim gostima. 

Nazdravljanje
Kucanje čaša za stolom nije bon ton pravilo! Daleko od otmenosti! Dovoljno je podići čašu malo u vis i reći u čije se ime nazdravlja, bez preterivanja u besedništvu.

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...