Moj Trend
Swiss Halley agencija

4.12.10.

ŠTA KRIJE KRIPTOVAN FAJL ČOVEKA KOJI PREVIŠE ZNA?

Oko priče o Vikiliksu Džulijena Asanža kruže razne misterije. Mnoge od njih su završile pod svetlom reflektora svih medija, ali možda najuznemirujuća misterija ovog sajta gurnuta je pod tepih. Radi se o kriptovanom fajlu objavljenom u julu na sajtu Vikiliks, a potom sklonjen, i kojeg niko nije u stanju da dešifruje. Fajl se zove insurance.aes256 i ima veličinu od 1,4 GB.
Džulijen Asanž se krije na nepoznatoj lokaciji
NAJTRAŽENIJA ŠIFRA -  Kako tvrdi većina informatičkih eksperata i hakera, u fajlu je zatvorena enormna zbirka poverljivih dokumenata američke diplomatske mreže koju je Vikiliks počeo objavljivati prošlog 28. novembra. Misteriozni fajl ne može biti otvoren bez šifre. Po mnogim ljudima širom sveta, ovaj fajl se zove "insurance", jer se radi o jednoj vrsti životnog osiguranja Džulijena Asanža. "Aes.256" bi značio formulu jedne vrste algoritma za šifrovanje. Od ovog leta razni hakeri, neki unutar tajnih službi, pokušavaju da provale u fajl, ali ne uspevaju. Težina šifre nije ipak obeshrabrila strastvene sledbenike misterija. Stotine hiljada ljudi širom sveta daunlodovalo je fajl Insurance.aes256, pokušavajući da shvate tajnu.

SADRŽAJ FAJLA - Asanž ga je u jednom trenutku sklonio sa sajta Vikiliks, ali fajl je već bio u javnom domenu i nastavio je da kruži po raznim portalima, među kojima je i Piratebay. Sa fajlom su se razvile i umnožile teorije o njegovom sadržaju. Neki su nagađali kako fajl sadrži moćan virus u stanju da zarazi čitav internet. Za druge, ovaj fajl sadrži gomilu dokumenata i filmova. Sajt Vikiliks izjavio je da poseduje mnoge druge fajlove koji su im poslati, ali još nisu objavljeni, a odnose se na Rusiju, Kinu, zemlje Evrope i Azije. Pretpostavke su i sledeće: u slučaju da se Džulijenu Asanžu nešto dogodi, njegovi saradnici širom sveta objaviće sadržaj fajla na prijateljskim sajtovima.

ŠIFRIRANA PORUKA - Misterija se pojačala činjenicom da je 25. novembra jedna  Vikiliks objava  govorila o mogućnosti daunlodovanja fajla nazvanom "history insurance", sa linkom Pirate Bay Torrent. Potraga za fajlom na torentu rezultirala je nebrojenim rezultatima sa imenom "history insurance", ali nijedan od njih nije bio povezan sa Vikiliks. Kako piše sajt cryptome.org, veoma blizak Asanžu, novo određenje "history insurance", još ne objavljenog fajla na Vikiliksu, moglo bi da se odnosi na meru sigurnosti koju je usvojio Vikiliks, a koja bi mogla značiti indikaciju, reč, niz ili rečenicu koja se koristi kao šifra, ili čak moguću šifru u više nivoa, za fajl "insurance.aes256. 

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...