Moj Trend
Swiss Halley agencija

15.12.10.

ZAVOĐENJE U 10 KORAKA I 7 SEKUNDI

Imaš u planu da priđeš jednoj osobi, a ne znaš kako da ostaviš dobar utisak? Eto, znaj da nemaš vremena za dugotrajne taktike, već na raspolaganju imaš svega 7 sekundi da se pokažeš. To tvrdi engleski psiholog Linda Bler, autorka knjige "Straight Talking".

Radi se o nesvesnom procesu, o instiktu preživljavanja koji ima korene u primitivnom životu, kada je sposobnost analiziranja na brzinu svake potencijalne opasnosti bila bitanje života i smrti.

Kada upoznajemo jednu potpuno novu osobu, naš instinkt se budi i stanje pritiska pod kojim se nalazimo tera nas da na brzinu donesemo sud o toj osobi. Sada se nameće drugo pitanje:kako je moguće ostaviti dobar utisak u samo 7 sekundi?  

Evo 10 pravila kako da vas zapamte kao super osobu, a to važi i za Nju i za Njega:
 

1 - Udahni duboko
Pre nego što priđeš osobi sa kojom treba da se upoznaš, zastani na momenat da proveriš svoj izgled i svež dah. Udahni duboko da smiriš živce i ponavljaj u sebi da će sve ići glatko.

2 - Podigni ramena 
Gledaj da lepo ispraviš telo, podigni ramena i glavu, ali opusti mišiće, jer napetost tela odaje nesigurnost i strah. Dakle, ispravi se i opusti mišiće, tako ćeš se osećati sigurno.

3 - Koncentriši se 
Izbegavaj eventualna ometanja, seti se da ugasiš mobilni telefon ili da ga podesiš da ne zvoni. 

4 - Smeši se 
Osmeh je najbolji način da se probije led i da se oformi neverbalni dijalog, ali oprez da osmeh ne izgleda lažan ili usiljen.

5 - Rukovanje 
Budi spreman da imaš slobodnu desnu ruku za rukovanje sa osobom ispred tebe. Jedno istraživanje Univerziteta u Ajovi pokazalo je da je stisak ruke bitniji od izgleda u definisanju prvog utiska. Stisak ipak ne bi trebao da bude jak iz dva razloga: kao prvo, boli! Kao drugo, ostavićeš utisak da si napadna osoba. Takođe, stisak ruke ne treba da bude slab, jer znači nezainteresovanost. Dakle odlučan i usresređen stisak ruke, pravo je rešenje za dobar utisak.

6 - Pokaži interes 
Istraživanja pokazuju da osobe najviše privlače oni koji imaju proširene zenice, što je signal koji pokazuje interes i pažnju prema drugoj osobi.

7 - Nemoj biti napadan 
Postoji "životni prostor" koji moraš poštovati, jedna prijateljska distanca koju ne smeš preći, jer ćeš u suprotnom ostaviti utisak nevaspitanja i uplašićeš osobu ispred sebe. Tokom prvog susreta drži od osobe odstojanje približno dužini cele ruke.

8 - Upotrebi jasne gestove 
Gestikulacija i govor tela su veoma važni, gledaj da koristiš otvorene i široke poruke gestikulacijom, što je sinonim za komunikativnost, izbegavaj spuštenu glavu i ukrštene ruke ili noge.

9 - Pravilo ogledala 
Posmatraj osobu ispred sebe, gledaj da vam broj vizuelnih kontakata bude ujednačen, da razgovor teče jednakom brzinom i da upotrebljavata sličnu jačinu glasa. 

10 - Malo ljubaznosti
Pravilo staro kao svet, ako želiš ekstra poene, ne ustručavaj se da daš po koji iskreni kompliment, ali bez preterivanja. 

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...