Moj Trend
Swiss Halley agencija

1.4.11.

KONTINENT U MINIJATURI: GRAN KANARIJA

Gran Kanarija je predivno ostrvo koje je UNESKO proglasio Svetskom Baštinom Biosfere i predstavlja treće po veličini ostrvo kanarskog arhipelaga. U svetu je poznata po klimi i prirodnim lepotama, te je često definisana kao “kontinent u minijaturi“ upravo zbog raznovrsnosti pejzaža i klime.
Panorama i pogled na grad Las Palmas (foto:Sanja)
Severna oblast ostrva obiluje zelenilom i šumama laurisilve, a među brdima, nekadašnjim vulkanima, kriju se velike površine plodnih dolina, pokrivenih plantažama lokalne vrste banana. Vrtoglave litice i stene nad okeanom, svojom vulkansko crnom bojom, nalaze se u sugestivnom kontrastu sa plavetnilom okeana i belinom talasa. Unutrašnjost ostrva je naročito brdovita, sa vrhovima koji dosežu i do 2000 metara nadmorske visine, poput vrha Piko de Las Nijeves. Sa vrha Roke Nublo pruža se očaravajuća panorama i pogled na horizont i na vulkan Teide na susednom ostrvu Tenerife. Roke Nublo predstavlja prirodni spomenik Gran Kanarije i bio je sveto mesto drevnim stanovnicima ostrva. Ovaj deo ostrva obiluje parkovima prirode, šumama kanarskog bora i subtropskom vegetacijom. Osećaj divljine se komeša sa karakterističnim seocima u kanarskom stilu. Krećući se ka jugu ostrva, pejzaž i klima postaju sve suvlji, a utisak starog vestern filma upotpunjuju kaktusi, konji i kanjon. Ekstremni jug otkriva turistički raj i čuvene plaže Plaja del Ingles i Plaja de Maspalomas koje pokriva fini zlatni pesak. U ovaj raj dolaze milioni turista bežeći iz hladnih krajeva tokom zimskog perioda kako bi našli utočište među dinama Maspalomasa, prave pustinje stvorene od saharskog peska, donetog na krilima vetra jeliseja.
Dine Maspalomasa (foto:Sanja)
Okolina je ukrašena luksuznom tropskom vegetacijom: palmama, hibiskusom i bugenvilejama. Klima je cele godine prijatna sa temperaturom vode od 20 do 24 stepena. Ovo je pravo mesto za ljubitelje odmora „sunce,more,opuštanje“. U ovoj oblasti je koncentrisana većina hotela i turističkih sela, poput lokacija Plaja de Puerto Riko, Plaja Amadores, Plaja de Taurito i najzad Plaja de Mogan, kog još nazivaju i „Venecijom Kanarija“ zbog sugestivnih kanala i mostića. Priobalni pejzaž je kombinacija uskih kanjona i veštačkih morskih uvala od finog belog peska.
Trg Svete Ane u gradu Las Palmas -Plaza de Santa Ana (foto:Sanja)
Na severo-istoku ostrva nalazi se glavni grad Gran Kanarije. To je Las Palmas, najveći grad Kanarskih ostrva i važna trgovačka luka Atlantika koja povezuje Američke kontinente, Afriku i Evropu. Moderna zona grada nudi posetiocu različite prodavnice, moderne trgovačke centre, noćne lokale, diskoteke i restorane.

Нема коментара:

Zakon privlacenja-kljuc
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...